Wat is Dopersduin?

Dopersduin is een groepsaccommodatie en vergaderlocatie met een bijzondere achtergrond. Dopersduin is van oorsprong een doopsgezind broederschapshuis. Het is 1932 gebouwd als een vakantiehuis waar doopsgezinden samen kunnen komen om te bezinnen en te ontspannen. Al ruim tachtig jaar staat ons huis open voor iedereen. Je hoeft niet doopsgezind te zijn, integendeel. Het maakt niet uit of (of waarin) je gelooft of niet, of waar je vandaan komt. Iedereen is welkom.

Naast deze vakantieweken is Dopersduin open als groepsaccommodatie en vergaderlocatie. Scholen, bedrijven, retraites, seminars, familieweekenden, cursussen, je kunt het zo gek niet bedenken of ze voelen zich thuis in Dopersduin.

Vanuit onze doopsgezinde achtergrond doen we een aantal dingen bewust (anders) in Dopersduin. Zo is er een kerkje op het terrein dat gebruikt kan worden voor vieringen, er is een mijmerpad met bezielende teksten waar u (letterlijk) bij stil kunt staan. Het hele terrein ligt weliswaar in een dorp, maar is zo ingericht dat het een wereld op zichzelf vormt. Een kleine beschutte plek midden ín de wereld en toch weg van die wereld.

De (eenvoudige!) warme maaltijd gebruiken alle groepen samen. Het eten wordt dan ook niet op individuele borden uitgeserveerd, maar de tafel is gedekt als thuis, met schalen die je aan elkaar doorgeeft. Het gezamenlijke, dat is belangrijk. Zo is het ook een goede gewoonte in Dopersduin dat de verschillende groepen zichzelf voor aanvang van de warme maaltijd even kort aan elkaar voorstellen. Daaruit komen soms de mooiste gesprekken voort, onverwachte ontmoetingen. Inspiratie ook.

Wij delen het huis met onze gasten, we stellen het open.  Ons meubilair is eenvoudig en kan tegen een stootje. De mensen er in niet altijd. We gaan uit van respect voor elkaars meningen en mogelijkheden. Het huis heeft een ongedwongen sfeer, ook in de manier waarop personeel en gasten met elkaar om gaan.

We delen niet alleen ons huis, maar ook de verantwoordelijkheid ervoor. We hebben geen vast barpersoneel, maar leggen die verantwoordelijkheid bij de groepen zelf neer, via een barlijst. Zo zijn de groepen ook zelf verantwoordelijk voor de kamerindeling en het uitdelen en innemen van de sleutels. Alsof het uw eigen huis is. Ook vragen we onze groepen om te helpen met afruimen, vegen en afwassen. Juist het samenwerken bij zo’n eenvoudige taak brengt mensen in gesprek en het delen van het werk betrekt mensen ook weer bij het huis en elkaar.

Onze slaaphuizen zijn eenvoudig, we hebben nadrukkelijk geen (luxe) hotelkamers. U vindt er geen t.v. of luie stoel. In onze gemoedelijk ingerichte serre kunt u de avond op aangename wijze met elkaar doorbrengen. We hebben daarnaast een kleine bibliotheek (in de Simonszaal) voor onze gasten.

Voor meer informatie: https://www.dopersduin.nl

Deze tekst is 1 op 1 overgenomen van Dopersduin.